Veskeprat

Jeg har egentlig prøvd å holde meg unna alt dette veskepratet som florerer i media for tiden, men nå føler jeg at jeg må si noen ord likevel.

Ja, det er sykt at det er blitt vanlig å ha skolevesker til 8000 kr.

Ja, mange ungdommer er bortskjemte.

Ja, det er et problem at ungdommer skal føle seg presset til å eie dyre vesker og plagg for å bli akseptert som kul på skolen.

Men:

Nå synes jeg ungdommene har fått nok dritt skrevet om seg på nettet. ”Bortskjemte drittunger”, ”da jeg var ung kjøpte jeg Wow-bukse og syntes det var dyrt” og ”blir flau over disse ungdommene som garantert havner på Luksusfellen om ti år” er bare et lite utvalg av det jeg leser voksne mennesker skriver.

Ja, det finnes nok ungdommer som får disse veskene og klærne gratis fra mamma og pappa, men jeg tviler på at dette er tilfelle for de fleste (bare se på de tusenvis av kommentarene der foreldre skriver dette hadde vært uaktuelt for deres barn). Ungdommene som forsvarer seg på nettet sier de har jobbet og spart penger fra jul og bursdag for å få råd. At de sparer og fokuserer på én ting de ønsker seg i stedet for å bruke penger daglig på røyk, snus og kebab til lunsj, synes jeg er helt greit. De som er vant til å spare får mer kontroll over økonomien, så jeg tror ikke det er disse som havner på Luksusfellen.

Det er ikke noe nytt at nordmenn bruker mye penger på ting som ikke er livsnødvendige. Mange voksne kjøper ny iPhone hver gang det kommer en ny oppdatert versjon, selv om den gamle fungerte helt fint. En ny iPhone koster fort det samme som én av disse designerveskene. Noen ting er nok mer fornuftig å spare til enn andre, men har man spart selv, så bør man vel få lov til å bestemme selv?

Selv bruker jeg fremdeles en iPhone 4s som jeg har brukt siden begynnelsen av videregående. På ungdomsskolen gikk ”alle” med dyre klær fra Session og jeg eide aldri et plagg derfra. Litt fordi jeg ikke hadde råd, litt fordi jeg skjønte at jeg ikke kom til å bli en av de kule uansett, men mest fordi jeg var så sta og ikke ville være som de andre. Man skulle kanskje da tro jeg irriterte meg grenseløst over disse ungdommene og rev meg i håret over denne oppførselen, men jeg forstår dem. Jeg så flere av mine venner på begynnelsen av ungdomsskolen ”stige i gradene” jo flere klær fra Session de skaffet seg. Selvtilliten og vennegjengen deres vokste. Ungdomsskolen kan være kjip om man ikke blir akseptert som kul.

Ja, denne trenden er sjokkerende, men jeg er egentlig ikke overrasket. Å rakke ned på ungdommene i kommentarfelt hjelper ikke på selve problemet som er press. Det kommer ikke til å løse seg selv om det skrives utallige artikler om dette. Press til å ha merkeklær har eksistert i lang tid, så jeg tror ikke det forsvinner med det første. Det er sosialt akseptert mange steder at damer i 20-årene har dyre designervesker, så det er vel ikke så rart at jenter som er 10 år yngre tar etter dem?

Jeg har ikke noen løsning selv, men jeg føler ungdommene trenger å bli forsvart av og til.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s