Skal du bli et bedre menneske i 2018?

I høst lanserte Instagram en avstemningsfunksjon, som går ut på at man kan legge ut et spørsmål, etterfulgt av to svaralternativ, som følgerne dine kan svare på. Følgerne kan se hvordan stemmene fordeler seg prosentvis, mens du som legger ut i tillegg kan se hvem som har svart og hva disse har svart.

Midt i eksamensperioden kom jeg på idéen om å ha en avstemningskalender gjennom hele desember i Instastoryen min. Fra å kun stille ett spørsmål til dagen, eskalerte det snart til å bli et eget tema hver dag (som «mandel i grøten» og «julegenser»). Det var ingen stor plan bak dette, tro det eller ei. Det var i bunn og grunn et ønske om å skape underholdning for både de som fulgte meg og stakkars meg som gråt litt mens jeg skrev eksamen om historiografisk metafiksjon. I tillegg hadde jeg en genuin interesse for å finne ut av viktige ting, for eksempel om folk flest er enig med meg om at «Love Actually» er en dårlig og overvurdert film, eller om det er jeg som er problemet (det er jeg som er problemet).

Folk engasjerte seg, i form av stemmer og personlige chatmeldinger. Folk hadde ros, kritikk, innspill og forslag til nye temaer. Med en sammensatt stemmegruppe bestående av 90–100 mennesker, kvinner og menn, i alderen 15–75, følte jeg at resultatet på hvert spørsmål var representativt for, ja, hele den norske befolkning? Muligens ikke, for 96 % av følgerne mine svarte de foretrakk kategorien «kultur» over «sport» i quiz. En liten påminnelse til meg om at de som følger meg i større eller mindre grad er ganske likesinnede med meg. Men la oss se vekk fra dette akkurat nå, det får være grenser for hvor komplisert jeg skal gjøre det for meg selv her.

På nyttårsaften stilte jeg blant annet spørsmålet: «Har du planer om å bli et bedre menneske i 2018, eller er du fornøyd med sånn som du er?». Jeg ble overrasket over at overvekten av stemmer falt på alternativet «er fornøyd». Hva skjer, hvor kommer denne selvtilliten fra? tenkte jeg. Deretter innså jeg at det er mange definisjoner av hva det vil si å være et godt menneske (det var en opplevelse å få denne åpenbaringen, det var det).

Jeg satt jo tydeligvis umiddelbart likhetstegn mellom å være godt menneske og å ha høy selvtillit. Kan ikke mennesker som har lav selvtillit være like gode mennesker som dem med høy selvtillit, altså? Jeg skjønner det umiddelbart er logisk å tenke at et bra menneske er en person som er trygg på seg selv og står for det han/hun mener, men er dette automatisk synonymt med bra? Jeg foreslår nei.

Hvis man ser bort fra dette, hvordan blir man et bedre menneske, da?

Handler det om å i større grad utnytte alle muligheter man får, stå opp for andre, ikke finne seg i urettferdig behandling?

Handler det om å gi penger til gode formål, bli frivillig i en organisasjon, snakke med uteliggere du tidligere har oversett?

Handler det om å fly mindre, spise mindre kjøtt, tenke mer på klimaet enn man har gjort før?

Hvis det å bli et bedre menneske er knyttet til det å utvikle seg som menneske, så tenker jeg at alle – inkludert meg selv – har et kontinuerlig forbedringspotensial. Man kan alltid lære noe av andres erfaringer, meninger og historie. Økt innsikt gjør kanskje da at man i større grad forstår hvordan man bør handle på best mulig måte i ulike situasjoner og lettere kan forstå folk man er uenige med. Her tror jeg at jeg er inne på noe, om jeg skal si det selv.

«Har du tenkt å bli et bedre menneske i 2018?» er et nesten umulig spørsmål å stille folk, når man gir dem fire sekunders tenketid og kun to svaralternativ. At de fleste svarte at de ikke hadde planer om å forbedre seg, har kanskje en sammenheng med at spørsmålet jeg stilte rett før handlet om man hadde planer om å trene mer i 2018. Hvis det var dét folk hadde i bakhodet, i de fire sekundene, og ikke hele denne filosofiske tankegangen jeg har holdt på med her, så er det veldig forståelig at de fleste tenkte realistisk. Kanskje jeg skal ha som nyttårsforsett i 2018 å ikke overtenke så mye.

Advertisements

4 thoughts on “Skal du bli et bedre menneske i 2018?

  1. Haha, det var definitivt av de vanskeligste spørsmålene dine, men jeg fikk faktisk tid til en slik filosofisk tankegang i løpet av de sekundene. Venter spent på neste avstemning!

    Like

  2. Finnes både fordeler og ulemper med overtenking, men ikke slutt helt da. Gleder meg til flere avstemninger og flere innlegg i 2018!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s